סודות אדריכלות האינקה
מאת אריאל ברונשטיין
הסיבה היחידה שאנו יכולים להאמין שבני האינקה הצליחו לבנות את הבניינים שהקימו היא שאנו זוכים לראות את הישגיהם במו עיננו. פרו, בין שלל אטרקציות מרהיבות נוספות, מציעה למטיילים בה הצצה אל מסתרי תרבות האינקה, ביקורים באתרים מרכזיים של אימפריה עתיקה שהיא אולי המסקרנת ביותר מבין כל התרבויות שקמו ונפלו בעולמנו.
אצל מי ששומעים סיפורים והרצאות, רואים תמונות וסרטים, מתעוררת התרגשות ויראת כבוד. מי שזוכים לבקר באתרים עצמם, במהלך טיול בפרו, חווים התרוממות רוח. בני האינקה הקימו ערים, מקדשים, כבישים ומפעלים חקלאיים שאין שניים להם בעולם, וכל זאת כשלרשותם רק כלי עבודה פשוטים מעץ, אבן ומתכות רכות יחסית (נחושת וברונזה), אולי תופתעו לשמוע אבל בני האינקה לא עשו כל שימוש בגלגלים!
באזור בו מתרחשות רעידות אדמה רבות יחסית, מבנים שהקימו בני האינקה שורדים מאות שנים ומהווים עדות ניצחת לאופן המוצלח בו ניהלו את ענייניהם והכישורים יוצאי הדופן שתרבותם הצמיחה. עד לאן יכולים היו בני האינקה להגיע לולא נפלו קורבן למחלות ומלחמות שהביאו עימם בני יבשת אירופה (בעת שחדרו לעולמם בגסות במאה השש עשרה)? נוכל רק לנחש.
סודות האדריכלות של בני האינקה מקיפים הרבה יותר מאשר רק כישורי תכנון ובנייה, המבנה החברתי כלכלי יוצא הדופן (בני האינקה לא סחרו בינם ובין עצמם ולא השתמשו בכסף כלל!) היוו בסיס איתן, הכרחי ממש כמו חומרי הגלם והטכניקות המתוחכמות ששימוש לעיבוד סלעי ענק, הסעתם והצבתם במקומם.
סיתות בלי אזמלים, הובלה ללא גלגלים
עבור רבים הדוגמא המסקרנת ביותר של אדריכלות האינקה היא העיר מצ'ו פיצ'ו (פירוש השם "ההר העתיק") אשר נבנתה במאה החמש עשרה בתקופה בה מנהיג תרבות האינקה היה פצ'קוטי שפירוש שמו הוא כה הולם - "זה המתעלה מעל זמן ומרחב".
דוגמאות בלתי יאמנו נוספות הממתינות למשתתפי טיול בפרו הן מבצר סקסאיוואמן (עם קירות עשויים אבנים במשקל 90 - 120 טון כל אחת!, מקדש קוריקצ'נה ("מקדש השמש" בלב העיר קוסקו), אוליטיטמבו ועוד.
בני האינקה השתמשו בסלעי גרניט או אבן סיד (limestone). סלעים גולמיים הופרדו ממרבצם תוך פיצוח לאורך סדקים טבעיים בסלע. הפיצוח נעשה באמצעות עץ ומים, פיסות עץ הוחדרו לסדקים, מים נשפכו עליהם כך שהעץ התנפח והרחיב את הסדק, הסדקים המורחבים מולאו בעץ אותו הספיגו שוב במים, התהליך חזר על עצמו עד להפרדה מוחלטת של גוש אבן אשר ישמש לבניה. לכל אבן יועד מקום משלה והיא סותתה לצורה המתאימה ואז לוטשה תוך שימוש בחול עד שהושגה התאמה מושלמת - לא ניתן להכניס אפילו כרטיס ביקור בין האבנים, לא מאמינים? צאו לטיול בפרו ונסו בעצמכם.
הובלת אבני ענק במשקלים של עשרות טונות למרחקים של עשרות קילומטרים נעשתה בכוח הזרוע של אלפי אנשים העובדים יחד ומושכים בחבלים את המשא כשהוא מחליק על לוחות עץ עליהם פוזר חול דק ונמרח חמר להפחתת החיכוך.
בלי לכתוב מילה ובלי לשלם אגורה
הישגיהם ההנדסיים של בני האינקה לא היו מתאפשרים ללא המבנה החברתי והכלכלה יוצאת הדופן שלהם. האינקה לא השתמשו בכסף כלל! הם לא שילמו מיסים, לא קנו או מכרו, לא שילמו משכורות לעוסקים במלאכת התכנון והבניה (אפילו לא לרמים ביותר מביניהם). בתמורה לפיזור הוגן של משאבי מזון, ביגוד, כלי חרס, השקעה בהקמת תשתיות (מערכות השקיה מתוחכמות למשל) וכד' תרמו בני האינקה למאמץ הכולל בדרך של שעות עבודה למען הכלל. החזקים ביותר תרמו בלקיחת חלק בבנייה.
בני האינקה לא ערכו רישומים, הם עקבו אחר תאריכים, גבולות שטחים חקלאיים, מספר חיות משק ועוד באמצעות חוטים צבעוניים (שטוו מצמר למות), תלויים במקביל כשעליהם נקשרו קשרים רבי משמעות הנגזרת מסוג הקשר ומיקומו.
אנו, הלוקחים כמובן מאליו שימוש במכונות וכלכלה קפיטליסטית, מתקשים להאמין למראה מפעליהם ההנדסיים, האדריכליים והחקלאיים כאחד, של בני האינקה, מפעלים ששרדו את מבחן הזמן באזור המאופיין בפעילות סיסמית ערה. במהלך טיול בפרו תוכלו להתרשם בעצמכם מנפלאות הישגיה של תרבות מסקרנת זו, דוגמא לשיתוף פעולה המבוסס על כבוד הדדי ומחויבות של פרטים למטרה הגדולה מעצמם.
אולי יעניין אותך גם