שייט באיי גלפגוס

קסם איי גלפגוס וסוד השראתו של דרווין
מאת אריאל ברונשטיין
צ'רלס דרווין ביקר באיי גלפגוס בשנת 1835, הוא שהה בהם רק מעט יותר מחודש ימים ובכל זאת הוא עצמו מעיד כי הם מקור ההשראה שהניעה אותו לפתח את תיאורית האבולוציה ולפרסם, 24 שנים לאחר שובו ממסעותיו עם רב החובל פיצ'רוי על גבי אוניית הוד מלכותה הביגל, את ספרו רב ההשפעה "מוצא המינים". טיול לגלפגוס הוא הזדמנות לחוש את מה שתפס כל כך את דרווין, פלאי בריאה המתגלים לנגד עיננו במלוא תפארתם.
קסם איי גלפגוס וסוד השראתו של דרווין
כמעט כולם יודעים שיש קשר הדוק בין המסע שערך צ'רלס דרווין, אבי תורת האבולוציה, באיי הגלפגוס וההשראה שהניעה אותו לכתוב את ספרו המפורסם ביותר "מוצא המינים" (The Origin of Species). טיול לגלפגוס הוא הזדמנות לחוש את אותה התרגשות שאחזה בדרווין למראה מגוון בעלי החיים ולהבין איך קרה שדווקא מאזור קסום זה של עולמנו צמחה התיאוריה שבכוחה להסביר את אופן התפתחתם של החיים על פני כוכב הלכת כולו.

איגואנה טיפוסית בגלפאגוס
חמישה שבועת שהעניקו לדרווין את כל התחמושת למפעל חייו
דרווין היה בן 22 בלבד כשרב החובל פיצ'רוי נאות לצרפו אל חברי משלחת המחקר שיצאה על גבי ספינת הוד מלכותה H.M.S (Her Majesty's Ship) ביגל (Beagle). למעשה היה דרווין האדם האחרון שצורף למשלחת, הוא כונה "חוקר הטבע" (naturalist) ולא זכה לכל תשלום עבור השנים שהקדיש לעבודה המסורה שביצע במהלך המסע שמטרתו הייתה מיפוי חופי דרום אמריקה. הסיבה שרב החובל פיצ'רוי (דמות מרתקת בפני עצמו) צירף את דרווין למשלחת הייתה החלטתו להעניק הזדמנות זו ל"מישהו שיוכל להפיק תועלת מן המסע", הישגיו של דרווין מעידים על כך שפיצ'רוי לא יכול היה לבחור מועמד מתאים יותר.
בשנת 1835, במהלך חציית האוקיאנוס השקט בדרכה לשוב לאנגליה, הביגל עגנה בנמלים שונים באיי גלפגוס. שרשרת של איים געשיים כ1000 קילומטרים מערבית לאקוודור. גם כיום אוכלוסיית האיים מונה רק כ25,000 בני אדם כך שבימיו של דרווין הם היו בתוליים ממש.
דרווין זכה לבלות חמישה שבועות מופלאים באיי גלפגוס, הוא ערך רישומים (כולל אינספור ציורים) בניסיון לאחוז במידע רב ככל האפשר אודות הזואולוגיה של האיים. דרווין זיהה מיד שכאן ישנה הזדמנות להתחקות אחר האופן בו מתפתחים החיים, זאת לא רק משום שהוא נתקל באיי גלפגוס בבעלי חיים שונים ומשונים שלא ראה מימיו (כגון צבי הענק המפורסמים ולטאות האיגואנה הימיות) אלא בזכות העובדה שהיו זנים ייחודיים של בעלי חיים כאלה באיים השונים, המקומיים אפילו ידעו לזהות לאיזה אי שייך צב ים ענק מסוים למשל.
דווקא מין של ציפור שיר קטנה ובלתי מרשימה יחסית, פרושית (Finch), תפסה מקום מרכזי ברישומיו של דרווין. הוא תיעד 13 מינים שונים כאשר לכל אחד מהם תכונות שהפכו אותו למתאים במיוחד לתנאים הייחודיים של האי עליו חי. ציפורים אלה מכונות כיום על שמו - Darwin's Finches.
לקח לדרווין 24 שנים לעבד את ממצאיו
חשוב לציין כי תיאוריות אודות התפתחות של מינים תוך שינויים מזעריים מדור לדור היו בנמצא עוד לפני דרווין אולם הוא לבדו הצליח לפענח כיצד בדיוק פועל המנגנון המופלא לו העניק את השם "ברירה טבעית" ("Natural Selection"). שייט לגלפגוס ממנו שב ב1835 הוביל לפרסום ספרו פורץ הדרך "מוצא המינים" בשנת 1859, דרווין עצמו מעיד כי מה שחווה בגלפגוס הוא שאפשר לו להבין כיצד פועלת האבולוציה (עוד מונח שהוא עצמו אחראי לו).
בזכות העובדה שהאיים הפכו לשמורת ענק, גם כיום למי שזוכים לחוות הפלגה לגלפגוס נכונה חוויה שאינה שונה בעוצמתה מזו שהעניקה לצ'רלס דרווין את ההשראה למפעל חייו. שייט בגלפגוס מוביל את המשתתפים בו בין איים עליהם שוכנים בעלי חיים מופלאים, כאלה שהתפתחו בעולם משלהם וכך עוטים כיום צורות המותירות אותנו משתאים נוכח פני הבריאה, יהיה האופן בו אנו תופסים אותה אשר יהיה.
טיול לפרו הצבעונית
שייט מרהיב בגלפגוס
אולי יעניין אותך גם